24 Şubat 2014 Pazartesi

FORO TRAIANO E LA COLONNA (TRAJAN FORUMU VE SÜTUNU)

Mercati Traiani  (Trajan Pazarları)
Roma'da bir başka tarih ve üç boyutlu bir belgesele ne dersiniz?
Trajan Forumu canlı bir örnek...

Basilica Ulpia, Trajan Sütunu ve İkiz Tapınaklar


Roma İmparatorluğunun son imparatoru Trajan'ın emriyle 106 yılında  Daçya'nın fethiyle elde edilen ganimetlerle inşa edilmiş. Bu anıtsal yapı için Quirinale ve Capitoline tepelerinin kenarları yontulmuş. Trajan büyük bir zaferi işaret ediyor bizlere...



Trajan Sütunu

Bu forum inşa edilirken Daçyalılar ile yapılan savaşın anılarını bir sonraki nesillere aktarmak için bir de sütun dikilmiş; Colonna Traiano.

Bu kompleks birçok amaç için kullanılıyormuş. Forumda bulunan, Roma forumundaki en büyük bazilika olan, Basilica Ulpia'da "Atrium Libertatis", "manomissione" seramonileri yapılıyormuş; yani kölelerin patronları tarafından özgürlüklerine kavuşma töreni. 319 -415 yılları arasında  kanunların ilanı yine Trajan forumunda gerçekleşirmiş. Bu meydanda geç imparatorluk dönemi boyunca kültürel aktiviteler gerçekleştirilmiş. Forumda iki tane biri yunan diğeri ise latin kütüphaneler bulunuyormuş. Bu iki kütüphane aynı zamanda arşiv olarak da işlev görüyormuş. 801 yılında gerçekleşen büyük depremde yapının önemli bir kısmı yerle bir olmuş. 


Trajan




XII ve XIV yüzyılları arasında ( i mercati traiani) Trajan pazarları yapısal olarak değişime uğramış ve ordu tarafından savunma amaçlı kullanılmaya başlanmış. Günümüzde Trajan pazarlarının içinde Museo della citta Romana bulunuyor. Bu yapının tamamı mermer ve plasterden yapılmış. Yapı, depremden  hasar görmeden önce; Marco Aurelio'nun Campidoglio'da olduğu gibi Trajan'ın atlı büyük bir heykeli bulunuyormuş. 





38 metre yüksekliğindeki Trajan sütunu ise, Trajan'ın Daçya'ya yaptığı iki seferi kabartmalarla sarmal bir şekilde anlatıyor; adeta bir belgesel izliyor gibisiniz.

Sütunun içinde yukarıya kadar çıkan sarmal bir merdiven ve Trajan'a ait olan bir mezar odası bulunuyor. En üstte yapıldığı dönemde tunçtan bir kartal varken; Trajan'ın ölümünden sonra onun heykeli konmuş. 1588 yılında da onun yerine Aziz Petro'nun bir heykeli dikilmiş. Sütunun üzerinde sarmal olarak bir bezeme bandı üzerinde kabartmalar yapılmış. Tam olarak Helenistik dönem eseri. Bu sütunun bir benzeri de Via del Corso'da bulunuyor; fakat o Marco Aurelio'nunki.




Trajan forumuna geldiğinizde dikkatinizi çeken birbirinin aynı iki yapı göreceksiniz. İkiz tapınaklar...
Tempio del Divo Traiano ve Plontina. Sonrasında da Adriano'nunki de eklenmiş.

Bu günlük bu kadar...






Colonna Marco Aurelio
canlandırma


16 Şubat 2014 Pazar

VITTORIO EMANUELE II


Bugün sizlere "Padre della Patria" dan - Vatan babanın babası- bahsedeceğim; daha doğrusu Roma'da bulunan, Castel Sant'Angelo'dan dahi Via del Corso boyunca görülen, beyaz anıtından.
Vittorio Emanuele II kimdir derseniz,  İtalya Krallığının ilk kralı diyebilirim.


"Altare delle Patria" neoklasik bir eser.Birleşik İtalya'nın ilk kralı olan Vittorio Emanuele II anısına yapılmış. Bu anıtın inşaatı için birçok yapı ortadan kaldırılmak zorunda kalınmış. Kaldırılan yapılan arasında La Torre di Paul, Aracoeli Insula'sı ( fakir insanların barındıkları apartman tipi yapılar) ve Palazzo Venezia'yı bağlayan köprü var. 

Anıtın içindeki panaromik, camdan asansör ile 360 derece Roma'ya göz gezdirebiliyorsunuz. Bu asansör ile yukarı çıkarken Roma forumu, Palatine, Colosseo ve Capitoline Hill'e hatta Vatikan'a bile tepeden bakabilirsiniz. İçinde ise ücretsiz gezebileceğiniz bir müze var.

Yapının şehrin görüntüsüne aykırı olan beyaz rengi Roma halkı tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuş. Takma diş, pasta veya daktilo diye isimler takanlar var. 


Anıtın yapımına 1885 yılında başlanıyor ve 1935 yılında Giuseppe Sacconi tarafından bu saf mermerden yapılma, sütunlu abide bitiriliyor. Bu abidenin üzerinde iki tane atlı Viktorya tanrıçalarını görüyoruz. Bu atlı tanrıçaların kullandıkları arabalara "quadriga" deniyor. Birinin anlamı "quadriga della liberta" ve diğeri de "quadriga dell'unita"; yani bütünlük-birliktelik ve özgürlüğü simgeliyorlar.



Vittorio Emanuele 2 anıtından dikkat çeken başka bir unsur da korit sütunlar, iki farklı yönden gelen merdivenler ve çeşmeler (le fontane di due mari) bu çeşmeler iki farklı denizi simgeliyorlar; Adriyatik ve Tiran.

I. Dünya Savaşı'nın meçhul askerinin anıtını görüyorsunuz ortada kısımda, önünde hiç sönmeyen ateşi ve iki yanında nöbet tutan askerleriyle. [ bu askerler canlı olanlardan :) ] 
I. Dünya Savaşı'nın meçhul askeri(alt)
Vittorio Emanuele 2 (üst-atlı)

Bu yapının iki ana teması var: 

                    - CIVIUM LIBERTATI  (Özgür toplum)
                  
                    - PATRIAE UNITATI    ( Tek vatan)







2 Haziran günü Festa della Repubblica, Vittorio Emanuele 2 anıtında bir anma töreni gerçekleştirilir; maalesef hiç denk gelmedim:(




Bugünlük bu kadar...

Not: İnsula nedir bir fikir uyandırmak istedim sadece:)

Bir insula örneği
Insula canlandırması

10 Şubat 2014 Pazartesi

CAPITOLINE TEPESİ - CAPUT MUNDI



Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Kısa bir Roma seyahatinden sonra tabi ki Roma hakkında yazacağım bugün de. Büyüleyici güzellikteki bu şehirdeki muhteşem eserler hala gözlerimin önünde sanki....

Capitoline (tepesi) yedi tepeden en büyük olanı. Bu alanın büyük bir kısmının mimarisi Michelangelo tarafından biçimlendirilmiş. Piazza del Campidoglio'daki boşluk problemi onun tarafından dahiyane şekilde çözümleniyor. Aynı efektler Vatikan'da da uygulanıyor. 

"Cordanata" denilen merdivenler aracılığıyla bu ikizkenar yamuk meydan uyumlu bir şekilde birbirine bağlanıyor. Birbirine geçmiş, oniki köşeli bir yıldız; bir takım yıldızına ince bir gönderme ve "Caput Mundi", dünyanın tepesi olarak adlandırılıyor.

Benito Mussolini, Michelangelo'nun bu planını hayata geçiriyor; çünkü öncesinde papalar bu planı pek önemsemiyorlar. "Cordonata" piazza (meydan) ve merkez saray, şehirsel kült ekseninin başlangıcı ve yıllarca İtalyan bahçecilik planlarına örnek oluyor ve sonrasında Fransa'da Giedion tarafından 1962 yılında bu plan kullanılmaya başlıyor.

Tam ortada ve Michelangelo'nun hiç de hoşuna gitmeyen, filozof Imparator Marcus Aurelius'un antik dönemden günümüze kadar ulaşmış bronz atlı heykeli var. Fakat bu atlı heykel bir kopya, gerçeği Palazzo dei Conservatori'de sergileniyor.

Michelangelo, iki resmi Roma hükümet binasını Palazzo dei Conservatori, Senatorio ön cephelerini de planlamış. Son olarak da Palazzo Nuovo eklenmiş ve şimdi de Capitoline müzelerine ev sahipliği yapmakta.




Palazzo dei Conservatori:
Asıl adı Palazzo Caffarelli. Bir tapınağın üzerine yerleştirilmiş. Dev sütun düzeninin kullanımını ilk olarak bu yapıda görülür; sonrasında da Saint Peter bazilikasında kullanılmış.







Palazzo Senatorio:
13. ve 14. yüzyıllarda Roma devlet arşivi olan Tabularium'un üzerine inşa edilmiş. Şu anda Roma belediye binası olarak kullanılıyor. İki rampalı merdiven Michelangelo tarafından yapılmış. Merdivenin önündeki çeşme, hem Tiber ve Nil nehir tanrılarını hem de Dea Roma'yı (Minerva) tasvir eder.




Balustrade (Korkuluklar):
Michelangelo'nun en etkili tasarımlarından biri olup, devasa pilasterlerin üzerinde bir heykelle son bulur. Korkulukları dekore eden "Castor" ve "Pollux" a ait iki devasa antik heykel, Michelangelo'nun konumlandırdığı yerde değildirler; Palazzo del Quirinale tarafına yerleştirilmişler.




Cordanata (Merdivenler):
En eski ve en çok basamağı olan ve Aracoeli'ye uzanan merdivenler, Michelangelo tarafından anıtsal, rampalı ve de çok geniş. Geniş olmasının sebebi ise; atlıların tepeye rahatça ulaşması için. Merdiven trabzanlarının başlangıcında siyah bazalttan iki mısır aslanı var; ayrıca Castor ve Pollox'un sunumları yer alıyor.


Palazzo Nuovo'da Grek ve Roman heykeltıraşların eserleri ile; Filozoflar odasında Grek politikacılar, bilim adamları ve şairlerin heykelleri bulunuyor.
Palazzo dei Conservatori'de ise; renkli freskler, Constantine'nin heykelleri, Bernini'nin Medusa'sı ve Tintoretti'den Caravaggio, Van Dyck'a kadar ünlü ressamların resimleri bulunuyor.
Dışarıda Remo ve Romolo ikizlerini besleyen Capitoline kurdunun heykeli var.
Capitoline kurdu ve Remo - Romolo ikizleri


Santa Maria Aracoeli:
Campidoglio'nun en yüksek yerinde. Roma meclisinin kilisesi olarak kabul ediliyor. (Senatus Populusque Romanus [SPQR]) Romanesk ve Gotik tarzda olan kilise ortaçağ senatosunun merkezi idi. Eskiden ise yunan keşişlerine ait bir kiliseydi. Ana girişe uzanan 124 basamaklı bir merdiven bulunuyor. Tabi ki Michelangelo tasarlamış. Bu basamaklar, Meryem Ana'nın Roma'yı veba salgınından korumasını simgeler. Kilisedeki mosaikler 200'lerin sonundan kalma. Kapının üzerinde, bazilikanın girişinde "Madonna col Bambino e due angeli" mosaiği var. Tavan 500'lerden kalma. Marcantonio Colonna zaferini temsil ediyor. 1571 yılında Lepanto savaşında Türklere karşı kazanılan Hıristiyan zaferinin mücadelesidir.İçinde 22 tane sütun var ve bu sütunlar farklı pagan tapınaklarından toplanmış.
Santa Maria Aracoeli
Castor (sol) ve Pollux (sağ)

Ehh bu da burda biter...

2 Şubat 2014 Pazar

italyanca pratik bilgiler-1

Bu sefer de İtalya'yı ziyaret edecek hem öğrencilerim ve tanıdıklarım için, hem de merak edenler için İtalyanca pratik bilgiler vereyim dedim...

Umarım işinize yarar, iyi gezmeler şimdiden...



Selamlaşma:

Buongiorno: Günaydın/İyi günler

Buon pomeriggio: Tünaydın

Buona sera: İyi akşamlar

Buona notte: İyi geceler

Ciao: Merhaba/Hoşçakal

Come sta? / Come stai?: Nasılsınız? / Nasılsın?

Bene, grazie: İyi, teşekkür ederim

E Lei? / E tu?: Siz? / Sen?

Cosi cosi: Şöyle böyle

Non c'è male: Fena değil

Arrivederci / ArrivederLa: Görüşürüz / Görüşmek dileğiyle (kibar kullanım)

Tanışma:

Come ti chiami? / Come si chiama?: Adın nedir? / Adınız nedir?

Mi chiamo: Adım..

Sono turco/a: Türk'üm                                        not: -o ile biten eril, -a ile biten dişildir.

Piacere: Memnun oldum

Di dov'è? / Di dove sei?: Nerelisiniz? / Nerelisin?



Nezaket İfadeleri:

Molto bene / male: Çok iyi / kötü

Volentieri: Memnuniyetle

Che peccato: Ne yazık


Preferisco / Non preferisco: Tercih ederim / Tercih etmem

Scusi / Scusa: Afedersiniz / Afedersin

Mi dispiace: Üzgünüm

Per favore: Lütfen

Prego: Buyrun / Rica ederim   (iki anlamı var)

Grazie mille: Çok teşekkürler

Di niente: Hiç önemli değil


ŞİMDİLİK BU KADAR....