9 Mart 2015 Pazartesi

BASILICA SANTA MARIA MAGGIORE - ROMA


Roma'da bulunan devasa Santa Maria Maggiore Bazilikası, isminden de anlaşıldığı gibi Meryem Ana'ya adanmış en büyük kilisedir; ona aynı zamanda "Basilica Liberiana" da diyorlar. Neden mi? İlginç bir hikayesi var bu bazilikanın:

352 yılında 4 Ağustosu 5'ine bağlayan gece, Papa Liberio rüyasında Meryem Ana'yı görür ve ona bir yer işaret eder; bu sırada Ağustos gecesinde kar yağmaya başlar rüyasında. Bu rüyadan etkilenen Papa hemen oraya bir kilise inşa edilmesini ister. Piazza Esquilino rüyada gördüğü yerdir; yani bazilikanın bugünkü konumu.

Bazilika çok farklı tarzları bünyesinde barındırır, çünkü yüzyıllar boyunca sağlam duran bazilikaya her yeni sanat akımıyla eklemeler yapılır. Yukarıda gördüğünüz fotoğrafta bazilikanın ana girişini görüyorsunuz. Kulenin arkasına bakarsanız ikinci bir kubbeyi görürsünüz.

Bu bazilika o kadar büyük ki iki farklı yapı geniş loca ve üç ark ile birbirine bağlanmış. Sağ tarafa doğru inşa edilmiş olan kule romanesk tarzda ve Roma'nın en uzun saat kulesi ünvanını taşıyor. Girişte, loca kısımında eski bazilikaya ait olan mozaikler bulunuyor. Pek çok sanat akımının etkisinde kaldığının da canlı kanıtları bu mozaikler. Bazilikanın içi iyon sütunlarla bölümlere ayrılmış. Zemin ise mermerden yapılmış; bu da romalı mermercilerin 200lerde ne kadar başarılı olduklarının bir göstergesi. Ahşap oymalı ve altın kaplama tavan XVI yüzyıldan kalma. Halen çok iyi durumda. Tavanın kutucuklarının merkezinde ise Papa Alessandro VI. simgesi görülüyor; bu demek oluyor ki tavan inşa edildikten çok sonra papanın talebi üzerine yeniden inşa edilmiş.


Apsis ise "Trionfo della Vergine" yani Kutsal Bakire'nin zaferini anlatan mozaik ile kaplı.

Bu bazilikanın başka bir değişik özelliği de Borghese ailesinin mezarının bazilikanın altında bulunuyor olması.

Dikkat çeken başka bir nokta daha var bu bazilika ile ilgili; Saint Jerome, İncil'i Latin dillerine tercüme etmiş olan ve ismi IV. yüzyılda "Vatikan'ın doktoru" olarak anılan azizin gömüldüğü yer olması.

Saint Jerome melekler tarafından ziyaret ediliyor - Bartolomeo Cavarozzi



















Santa Maria Maggiore - Piazza Esquilino - Bazilikanın arka görünüşü

1 yorum: