24 Şubat 2014 Pazartesi

FORO TRAIANO E LA COLONNA (TRAJAN FORUMU VE SÜTUNU)

Mercati Traiani  (Trajan Pazarları)
Roma'da bir başka tarih ve üç boyutlu bir belgesele ne dersiniz?
Trajan Forumu canlı bir örnek...

Basilica Ulpia, Trajan Sütunu ve İkiz Tapınaklar


Roma İmparatorluğunun son imparatoru Trajan'ın emriyle 106 yılında  Daçya'nın fethiyle elde edilen ganimetlerle inşa edilmiş. Bu anıtsal yapı için Quirinale ve Capitoline tepelerinin kenarları yontulmuş. Trajan büyük bir zaferi işaret ediyor bizlere...



Trajan Sütunu

Bu forum inşa edilirken Daçyalılar ile yapılan savaşın anılarını bir sonraki nesillere aktarmak için bir de sütun dikilmiş; Colonna Traiano.

Bu kompleks birçok amaç için kullanılıyormuş. Forumda bulunan, Roma forumundaki en büyük bazilika olan, Basilica Ulpia'da "Atrium Libertatis", "manomissione" seramonileri yapılıyormuş; yani kölelerin patronları tarafından özgürlüklerine kavuşma töreni. 319 -415 yılları arasında  kanunların ilanı yine Trajan forumunda gerçekleşirmiş. Bu meydanda geç imparatorluk dönemi boyunca kültürel aktiviteler gerçekleştirilmiş. Forumda iki tane biri yunan diğeri ise latin kütüphaneler bulunuyormuş. Bu iki kütüphane aynı zamanda arşiv olarak da işlev görüyormuş. 801 yılında gerçekleşen büyük depremde yapının önemli bir kısmı yerle bir olmuş. 


Trajan




XII ve XIV yüzyılları arasında ( i mercati traiani) Trajan pazarları yapısal olarak değişime uğramış ve ordu tarafından savunma amaçlı kullanılmaya başlanmış. Günümüzde Trajan pazarlarının içinde Museo della citta Romana bulunuyor. Bu yapının tamamı mermer ve plasterden yapılmış. Yapı, depremden  hasar görmeden önce; Marco Aurelio'nun Campidoglio'da olduğu gibi Trajan'ın atlı büyük bir heykeli bulunuyormuş. 





38 metre yüksekliğindeki Trajan sütunu ise, Trajan'ın Daçya'ya yaptığı iki seferi kabartmalarla sarmal bir şekilde anlatıyor; adeta bir belgesel izliyor gibisiniz.

Sütunun içinde yukarıya kadar çıkan sarmal bir merdiven ve Trajan'a ait olan bir mezar odası bulunuyor. En üstte yapıldığı dönemde tunçtan bir kartal varken; Trajan'ın ölümünden sonra onun heykeli konmuş. 1588 yılında da onun yerine Aziz Petro'nun bir heykeli dikilmiş. Sütunun üzerinde sarmal olarak bir bezeme bandı üzerinde kabartmalar yapılmış. Tam olarak Helenistik dönem eseri. Bu sütunun bir benzeri de Via del Corso'da bulunuyor; fakat o Marco Aurelio'nunki.




Trajan forumuna geldiğinizde dikkatinizi çeken birbirinin aynı iki yapı göreceksiniz. İkiz tapınaklar...
Tempio del Divo Traiano ve Plontina. Sonrasında da Adriano'nunki de eklenmiş.

Bu günlük bu kadar...






Colonna Marco Aurelio
canlandırma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder