16 Mart 2014 Pazar

PANTHEON "Tanrıların Evi"




Yunanca "tüm tanrıların tapınağı" anlamına geliyor Pantheon. İlk olarak Antik Roma'nın tüm tanrıları için tapınak olarak inşa edilmiş. Pantheon kavramı günümüzde ise önemli kişilerin gömülü olduğu anıtlar için kullanılıyor.

Tüm Roma yapıları içinde en iyi korunmuş olan binadır Pantheon. Dikkatli incelerseniz hiçbir noktasında bir eklenti ya da restorasyon izine rastlamazsınız. 7. yüzyıldan bu yana hıristiyan kilisesi olarak kullanılan Pantheon, Roma'daki en eski betonarme kubbeli binadır. Navona meydanına ve Campo de' Fiori'ye çok yakındır. 

Pagan Roma tanrılarına adana tapınak, MS 118-125 yılları arasında inşa edilmiştir. Yapı, imparator Hadrian tarafından yaptırılmış. Yapılış amacı, Augustus'un arkadaşı ve komutanı Marcus Agrippa'nın MS 80 yılında 
Hadrian
yanan Pantheon'un yerine konumlandırılmasıdır. 

Pantheon'nun giriş kısmında Latince yazılmış Marcus Agrippa'ya ithaf edilen bir yazı görülür. Yazıda " M. Agrippa, Lucius'un oğlu, üç kez konsül olan kişi yapmıştır." yazmaktadır. Yazının üst kısmında bir boşluk vardır. Burada önceden Titanların savaşını gösteren figürlerin olduğuna inanılmaktadır. 

Romalılar, Pantheon'u inşa ederken kullanılan vmalzemelerin ne kadar ağır olduklarının farkındaydılar. Bu nedenle kubbede daha hafif malzeme kullanmışlar. Girişin iki kısmında Augustus ve Agrippa'nın heykelleri bulunmaktadır.

Döneminde harika mimari planları olmasına karşın Hadrian, hiçbir yapıya kendi ismini vermemiştir. 

Günümüzde Pantheon kilise olarak kullanılmaktadır. Vittorio Emanuele II gibi önemli isimlerin mezarları bulunuyor.



Pantheon'un eski halinin canlandırması



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder