24 Mart 2014 Pazartesi

HALKIN MEYDANI "PIAZZA DEL POPOLO"

Bugün ise Roma'nın bir başka güzel meydanı olan, mağazalar cenneti Via del Corso'yu takiben karşımıza çıkan Piazza del Popolo'dan bahsedeceğim.

Roma'daki en büyük meydan öncelikle. "Pincio" yani Ceaser'ın bulunduğu balkonlu yapıyı ve taa Mısır'dan, II. Ramses döneminden, taşınmış obeliski barındıran meydandan bahsediyorum:)

Via del Corso tarafından ilerlediğinizde Piazza del Popolo ikiz kiliseleri ile karşılar sizi. Barok tarzdaki bu kiliselerden birinin ismi "Santa Maria dei Miracoli" diğerinin ismi ise "Santa Maria in Montesanto".  Aurelio duvarlarının kuzey tarafında bulunan bu ikiz kiliseler görünüşte gerçekten birbirlerinin aynı gibi dursa da; çok dikkatli incelemek gerek; belirgin farklar göreceksiniz. Bu kiliselerin yapım zamanları Orta çağ, Rönesans dönemine rastlıyor. Carlo Rainaldi, Papa II Alexander için tasarlamış. Bir papa için yazlık ev inşa edecek değildi ya!... :) Hoş bunu talep eden papalar yoktu değil; ne demiş Romalı vatandaşlar " L'abito non fa il monaco!".....  Kıyafet keşiş yapmaz; içinde olmalı insanın:) Neyse geyiği bırakayım ve konuma devam ediyorum izninizle efendim....

Santa Maria in Montesanto
Karmelit rahiplerine ait Santa Maria in Montesanto kilisesi, ismini İsrail'deki Karmel dağından almış. Girişin üzerindeki, dış tarafta bulunan aziz heykelleri tabi ki Bernini imzası taşıyor. 12 köşeli bir kubbesi ve elips bir zemini var bu kilisenin. 1953 yılında Monsignor Ennio Francia "Mass of Artists" hareketini başlatmış; yani bir nevi "sanat için dua,  tanrı için sanat" akımı gibi bir şey. Ekim ayının son cuma gününden haziran ayının 29. gününe dek ayinler, müzik eşliğinde, sanatkarlar tarafından yönetilirmiş ve ayin sonunda bir rahip de sanatkarlar için dua edermiş. Bu sebeple bu kiliseye "Sanatkarlar Kilisesi" de deniyor.

Santa Maria dei Miracoli




Daire şeklindeki zemini ve 8 köşeli kubbesi ile ikiz kiliselerimizden Santa Maria dei Miracoli, ismini içinde bulunan muhteşem bir Bakire Meryem freskinden alıyor. Bernini'nin öğrencisi Antonio Raggi iç kısımda stuccowork çalışması uygulamış; yani iç kısımda süsleme için kullanılmış ince harç tabakası. 




Piazza del Popolo 1834 yılında Valadier tarafından tekrar inşa edilmiş. Meydana bir obelisk ve havuz eklenmiş. Şimdilerde o havuzun önünde dinlenebiliyorsunuz ve o obeliskin altında mini bir açık hava konserini izleyebiliyorsunuz. Bu obelisk, Augustus zamanında Mısır üzerinde kazanılan zaferleri kutlama amacıyla Roma'ya getirtilmiş. Hatta Roma'ya taşınan ilk obeliskmiş. Augustus'un önceden koydurttuğu yer, kazanılan zaferlerin savaş sonrası kutlanıp, şenlik yapıldığı, ganimetlerin sergilenip, çeşitli gösterilerin ve oyunların gerçekleştiği yer olan "Circus Maximus" Büyük Sirk imiş. Bu Flaminio obeliski tam olarak 36,5 metre uzunluğunda. 

Pincio
Meydan adını kuzey girişinde yer alan rönesans kilisesi Santa Maria del Popolo'dan alıyor. Barok tarzdaki bu kilise için bir rivayet var ve oldukça ilginç. Kilise, bölgede gezdiği söylenen Neron'un hayaletini def etmek için yapılmış diyorlar, benden söylemesi....

Bu şimdilik bu kadar...

Merak edenler için :)
Circus Maximus ( Canlandırma)

Circus Maximus <gerçekten maximus :) >






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder