16 Şubat 2014 Pazar

VITTORIO EMANUELE II


Bugün sizlere "Padre della Patria" dan - Vatan babanın babası- bahsedeceğim; daha doğrusu Roma'da bulunan, Castel Sant'Angelo'dan dahi Via del Corso boyunca görülen, beyaz anıtından.
Vittorio Emanuele II kimdir derseniz,  İtalya Krallığının ilk kralı diyebilirim.


"Altare delle Patria" neoklasik bir eser.Birleşik İtalya'nın ilk kralı olan Vittorio Emanuele II anısına yapılmış. Bu anıtın inşaatı için birçok yapı ortadan kaldırılmak zorunda kalınmış. Kaldırılan yapılan arasında La Torre di Paul, Aracoeli Insula'sı ( fakir insanların barındıkları apartman tipi yapılar) ve Palazzo Venezia'yı bağlayan köprü var. 

Anıtın içindeki panaromik, camdan asansör ile 360 derece Roma'ya göz gezdirebiliyorsunuz. Bu asansör ile yukarı çıkarken Roma forumu, Palatine, Colosseo ve Capitoline Hill'e hatta Vatikan'a bile tepeden bakabilirsiniz. İçinde ise ücretsiz gezebileceğiniz bir müze var.

Yapının şehrin görüntüsüne aykırı olan beyaz rengi Roma halkı tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuş. Takma diş, pasta veya daktilo diye isimler takanlar var. 


Anıtın yapımına 1885 yılında başlanıyor ve 1935 yılında Giuseppe Sacconi tarafından bu saf mermerden yapılma, sütunlu abide bitiriliyor. Bu abidenin üzerinde iki tane atlı Viktorya tanrıçalarını görüyoruz. Bu atlı tanrıçaların kullandıkları arabalara "quadriga" deniyor. Birinin anlamı "quadriga della liberta" ve diğeri de "quadriga dell'unita"; yani bütünlük-birliktelik ve özgürlüğü simgeliyorlar.



Vittorio Emanuele 2 anıtından dikkat çeken başka bir unsur da korit sütunlar, iki farklı yönden gelen merdivenler ve çeşmeler (le fontane di due mari) bu çeşmeler iki farklı denizi simgeliyorlar; Adriyatik ve Tiran.

I. Dünya Savaşı'nın meçhul askerinin anıtını görüyorsunuz ortada kısımda, önünde hiç sönmeyen ateşi ve iki yanında nöbet tutan askerleriyle. [ bu askerler canlı olanlardan :) ] 
I. Dünya Savaşı'nın meçhul askeri(alt)
Vittorio Emanuele 2 (üst-atlı)

Bu yapının iki ana teması var: 

                    - CIVIUM LIBERTATI  (Özgür toplum)
                  
                    - PATRIAE UNITATI    ( Tek vatan)







2 Haziran günü Festa della Repubblica, Vittorio Emanuele 2 anıtında bir anma töreni gerçekleştirilir; maalesef hiç denk gelmedim:(




Bugünlük bu kadar...

Not: İnsula nedir bir fikir uyandırmak istedim sadece:)

Bir insula örneği
Insula canlandırması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder