3 Eylül 2017 Pazar

SİCİLYA RÜZGARI ESİYOR! IL VENTO SICILIANO!


Bugün size, hiç ziyaret etme fırsatını bulamadığım, fakat en kısa sürede görmek istediğim, İtalya'nın 20 bölgesinden biri olan Sicilya hakkında bilgi vermek istedim. Yapılacaklar listemin arasına girdiği için de yazmak istedim esasında:) 

IL MARSALA 
İtalya'nın en büyük bölgesi ve adası ünvanına sahip olan Sicilya, Messina Boğazı ile ana karadan ayrılmaktadır ve Avrupa'nın en büyük volkanı olan Etna ile birlikte yükseltisi bol olan bir yapıya sahiptir. Üzüm, citrus ve bademin bol bol yetiştiği verimli topraklara sahiptir. (Marsala'yı hepiniz duymuşsunuzdur sanırım; Etna sağ olsun topraklar bereket kaynıyor.) Balıkçılık, özellikle ton balığının piyasası aktiftir. Yeraltı kaynakları ise, kükürt ve diğer minerallerin bolluğundan kaynaklı olarak, sanayinin gelişmesine imkan vermiştir. Fakat tüm bu güzellikler, ne yazık ki, halkın ihtiyaçlarını karşılar nitelikte değildir. Bölge pek çok sorunla baş etmektedir; ilk sırada susuzluk, illegal bir yönetim anlayışının var olması ve meşhur mafya. Ek olarak İtalya'nın genel anlamda ekonomik sıkıntılar çektiğini haberlerde de duyuyoruz. 

Taormina Anfiteatro 
Neyse... Ben size bu yazımda Sicilya'nın güzelliklerinden bahsedeceğim. Başta yerlileri olmak üzere turistler bu bölgeyi yazın sıcağından kaçmak ve deniz kenarında (Taormina, Cefalù gibi) yazı geçirmek ya da adalara (Eolie, Egadi) uğramak için tercih ediyorlar. Aynı zamanda topraklarının bereketi ve elverişli iklimi sayesinde pek çok kültüre ev sahipliği yapan bu bölge, tarihi miras açısından da zengin: Yunan tapınaklarına, Roma imparatorluğundan kalan su kemerleri ve mozaiklere, Ortadoğu esintili Arap stilinde inşa edilmiş binalara ve İspanyol tarzında saraylara rastlayabilirsiniz. Taormina'da özellikle Yunan etkisini daha çok hissedebilirsiniz. Resimde gördüğünüz antik amfi tiyatroda konserler, gösteriler yapılmakla birlikte, 1954 yılından bu yana Taormina Film Festivali de kutlanmakta ve bölgeye hareketlilik kazandırmaktadır. Ayrıca Sicilya'da Siracusa, Agrigento, Tindari, Segesta ve Selinunte'de bulunan amfi tiyatroları da ziyaret edebilirsiniz.

Valle dei Templi
Villa del Casale
Agrigento'dan birkaç kilometre uzakta bulunan, görülmeye değer bir tapınaklar topluluğu bulunmaktadır: Valle dei Templi. Özellikle bahar aylarında incir ve badem ağaçlarının çiçeklenmesi ile birlikte muhteşem bir manzara ile karşılaşabilirsiniz.


Enna yakınlarına giderseniz eğer, Piazza Armerina'da bulunan Villa del Casale'yi ziyaret etmemek olmaz. Burayı özel kılan mozaikleri ve "bikinili jimnastik yapan kadınlar" mozaiği en çok dikkati çekenlerden. Dönem göz önünde bulundurulduğunda hayli farklı bir çalışma. (M.S. 4.yy) Bu yapının mozaiklerinde aynı zamanda dönemin günlük yaşantısından ve mitolojik sahnelerden karelere rastlayabilirsiniz.

Kuklalar
Sicilya'nın başşehri Palermo'da Antik Roma, Bizans ve Arap kültürlerinin izlerini bir arada görebilirsiniz. Şehrin katedralleri Duomo di Cefalù, Duomo con il Chiostro di Monreale'yi ziyaret etmeden gitmek olmaz. Ayrıca Cefalù'da, Kral Şarlman ve Fransız şövalyelerinin hikayelerinin anlatıldığı, Sicilya'nın geleneksel kukla gösterilerinin yapıldığı, Opera dei Pupi görülmeye değer. Günümüzde hediyelik eşya dükkanlarında satılan, bölgenin artık sembollerinden biri haline gelmiş kuklalardan alabilirsiniz.

Son olarak bölgenin tatlılarından bahsedeyim :) Bir sürü tatlı çeşidi var ancak en popülerleri; La Pastiera, La Cassata, Il Cannolo ve Il Marzapane! Altta fotoğraflarını koyacağım.

Unutmadan eklemeliyim ki; Sicilya'da görülecek, keşfedilecek daha pek çok yer var: saraylar, kiliseler, müzeler... Artık orayı ziyaret ettiğim zaman eklerim yazıma... Ya da sizler katkıda bulunabilirsiniz...
LA PASTIERA 
IL MARZAPANE

LA CASSATA 
I CANNOLI

Kaynak: L'Italia è cultura, Maria Angela Cernigliaro, Edilingua 2009.
                                                                                 ***



*Bibliografia:  L'Italia è cultura, Maria Angela Cernigliaro, Edilingua 2009.                                                                        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder