5 Nisan 2014 Cumartesi

PARCO BORGHESE - Roma'da gizli bir cennet!


Resimde gördüğünüz bu muhteşem yerden biraz bahsedeceğim sizlere... Roma'nın üçüncü büyük parkı...
Birinci ve ikinciyi merak ediyorsanız hemen söyleyeyim:
1. Villa Doria Pamphilj
2. Villa Ada

İtalyan bahçecilik sisteminin İngiliz stili ile harmanlandığı küçük yapılar, çeşmeler ve minik göllerin bulunduğu şirin bir park. Esasında Kardinal Scipione Borghese'ye aitti. Artık isminin nereden geldiğini biliyorsunuz :) Scipione Borghese kim derseniz de; Papa Paolo VII nin yeğeni; önemli bir isim yani :) 17. yüzyılda bir üzüm bağıymış bu güzel park. 9 tane girişi bulunuyor; yani azımsanmayacak derecede büyük bir park. İçinde Borghese müzesi, hayvanat bahçesi, Etrüks müzesi, Medici villası ve cafeler, restoranlar, göletler var; muhteşem bir yer. Orada dinlenmek ve kitap okumak apayrı bir keyif...

1901 yılında İtalyan devleti tarafından satın alınmış bu kompleks ve 1903 yılında da halka açılmış. İsmi de Umberto I olarak değiştirilmesine rağmen, İtalyanlar ona hala Parco Borghese demeye devam ediyorlar; eski köye yeni adet olmaz yani :)

Parkın en sık kullanılan girişleri; Porta Pinciana, İspanyol merdivenlerinin ve Piazza del Popolo'nun ordan ama anıtsal girişli olan Piazzale del Flaminio'yu tavsiye ederim.

İyi gezmeler...
Flaminio girişi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder