6 Nisan 2014 Pazar

TİYATRO MARCELLUS- THEATRUM MARCELLI - TEATRO MARCELLO

Resimde gördüğünüz tiyatro Marcello aslında çok kutsal bir yer, yapımı için birçok tapınak yerle bir edilmiş; mutlaka önünden geçip "aa Colosseo'ya ne kadar benziyor, minyatürü gibi" demişsinizdir. Roma'nın gettosunda bulunan bu antik Roma tiyatrosu için Giulio Cesare çok çaba harcamış fakat ne yazık ki tiyatronun yapımına onun ölümünden sonra başlanmış. Daha inşası bitmeden içinde oyunlar sergilenmiş bile; mesela "ludi saeculares" bunlardan ilki. 

Augustus açılışı gerçekleştiren imparator. Peki neden o? Giulio Cesare'ye duyduğu sevgiden değil tabi ki... Augustus'un kız kardeşi Octavia'nın ilk oğlu. Hep siyaset yüzünden adeta Augustus'un varisi gibi bir sağa bir sola çekilmiş zavallı Marcellus. Henüz 3 yaşında iken Sextus Pompeius'un kızı ile sırf barış gerçekleşsin diye nişanlandırılmış. Birçok etkinlikte Augustus'un yanında yer almış ve herkes onun Augustus'un yerine geçeceğini düşünmüş. Augustus onun adına bu tiyatroyu yaptırmak istemiş ama Marcellus daha tiyatro bitmeden hastalanarak ölmüş.

Tiyatro Marcellus görüntü olarak Colosseo'ya benzetilir; aslında aynı özelliklere de sahiptir. Korit, dor, iyon sütunları var. 16.yüzyıl sonrasında Orsini ailesinin ikametgah ettiği yer olmuş. Yani Peruzzi çatıyı inşa etmiş ve tiyatro olmuş ev. Günümüzde hala tiyatro sakinleri üst katlarda yaşıyor. Ne kadar havalı değil mi? :)

- Nerede oturuyorsun?
- Aaa evim hemen Marcello'nun üstü, akşam müzikal izlemeye beklerim sizi...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder