28 Ocak 2014 Salı

FONTANA DI TREVI

Ünlü aşk çeşmesi...
Roma'yı pek çok kez ziyaret etme fırsatını yakaladım; ama hepsi ya eğitim ya da iş içindi. Neyse paylaşmak istediğim şey bu çeşme ile ilgili birkaç bilgi.

Trevi ismi aslında "Tre Via" dan geliyor; yani üç yol. Üç farklı yönden gelen yer altı suları bu çeşmeyi besliyor. Poli Sarayı'nın bir duvarına yapılmış olan klasik ve barok tarzın karışımı Trevi, aşk çeşmesi olmaktan çok mitolojik bir çeşme. Nicolo Salvi tarafından yapılmış bu çeşmedeki kabartmalara dikkat çekmek isterim. Ortada ayakta duran Poseidon, onu deniz kabuğu şeklindeki arabasını çeken atlılar var hemen altında... Solundaki Demeter ve sağındaki de Hygieia. İmparator Augustus döneminde yapımına başlanıyor. Amaç tabi ki aşıkların buluşma noktası olsun değil ya da onların dilek paralarıyla İtalya ekonomisine katkıda bulunmak hiç değil:) Romalı askerlerin su ihtiyacını karşılamak! Augustus'un damadı Agrippa ise daha geniş düşünen bir adam. Akan suyu Vergine su kemeri ile Pantheon (tanrıların evi) a kadar taşıtıyor. Trevi için Poli Sarayı'nın birkaç odası yıkılıyor ve efsanevi film Tatlı Hayat da popüleritesini arttıyor Trevi'nin.

Ufak bir not: Çeşmeye aslında iki tane demir para atmanız gerekli. İtalya'ya katkı için değil, bir daha geleceğinize söz verirseniz rivayete göre dilekleriniz gerçek oluyormuş e tabi İtalya'ya ufak bir yardım siz de yapın:))

Bu da bu kadar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder